Има ли българи, които ползват Yii?

Здравейте,

интересно ми е дали има българи, които от PRADO да са минали на Yii или директно използващи Yii?

Поздрави,

Пенко

Аз съм българин и доста интересен ми се вижда тоя фреймуърк. Но за съжаление ми е нов, както и PHP като цяло. Досега съм бил Win програмист.

Ами то и аз тепърва навлизам и в момента работя по първия ми проект, базиран на Yii. Ти случайно да не си от БгДев, защото май съм виждал това потребителско име там?

Мда , от там съм :) Аз засега ще почна с един малък проект за една фирма пък да видим какво ще стане. … ама ще си помагаме няма как

Еми да, аз съм говорил с Куанг и ще започвам и локализация на български :) като остава време. Но първо трябва да опозная достатъчно фреймуорка, за да се справя правилно с термините :).

таман и аз започнах да я разглеждам тази рамка това е нещо ново и различно за мен до сега сам съм си писъл нещата от до но само на процедурно ниво и отскоро малко обекти :)

и проигравам блок урочето някой от вас да го е правел че ако имам въпроси да питам :)

Питай, каквото мога ще помагам, защото и аз пиша вече проект с него, но ако погледнеш форума, ще видиш, че и аз питам много :).

да разглеждам го и започвам да схващам някои работи и ми допада доста :)

ама друго си е да питаш на родния си език :D

Е така е. Ако искаш остави скайп :). Аз заради проекта превеждам файла със съобщенията, заедно с колегата ми по проекта, така че ще го публикувам след края.

just for the record - и аз съм тук :)

На мене Yii ми е поредния PHP framework и надявам се последен… :)

И аз така - започнах проект, който базирах на CI, но го миграрах към Yii, веднага щом разбрах, че съществува :)

Единсветния по-значим проблем, според мен, е постничката документация - до тук по-големия процент от нещата трябваше да разбера, четейки кода… :)

Пожелавам ви успех с локализацията! (Ще ми се и аз да се включа, но съм кът откъм свободно време и се съмнявам, че ще мога бъда полезен… :|)

Няма проблем :). Документацията се обновява с всяка нова версия и Куанг се старае да обяснява нови и нови неща, както и да създава нови такива. Интересно ми е да видя адрес на проекта ти, за да видя какво още е създавано с Yii, защото смятам, че проектът, който правим с един приятел е един от първите български проекти на Yii и ми е интересно :).

:) ще публикувам линк, щом проекта оживее

Абе колеги, в момента правя един Вестник на Yii. Обаче сега се оказва че трябва да бъде на няколко езика. Четох за локализацията но нещо не ми е ясна. Разбрах че има 2 вида - или преведени съобщения или при view-тата да слагам директории със /locale_id/view.php . Малко хелп ще може ли ако сте наясно с това как точно става и кое е по доброто като решение ?

Quote

Абе колеги, в момента правя един Вестник на Yii. Обаче сега се оказва че трябва да бъде на няколко езика. Четох за локализацията но нещо не ми е ясна. Разбрах че има 2 вида - или преведени съобщения или при view-тата да слагам директории със /locale_id/view.php . Малко хелп ще може ли ако сте наясно с това как точно става и кое е по доброто като решение ?

Локализацията е два вида, да - единия вариант е чрез Yii::t, аз го ползвам в динамичните си гледки и в лейаутите… Другия начин е чрез поддиректории с име като локала…

При първия е важно да схванеш, че всъщност "ключа" за первода е самта фраза на основния език, а превеждане се случва, само ако основния език (sourcelanguage) е различен от избрания (само language)…

Файлът, който ти носи превода е в messages директорията и е масив с ключове - фразите на сорс езика, а стойностите са целевия език… И накрая - можеш да ползваш шела да ти изгенерира тия файлове, само да попълниш преведените фрази, което е добре описано в документацията…

С локализацията се справих. Но имам още едно въпросче :). Значи на вестника главния контролер е “News”, обаче имам доста категории в дървовидна структура, които искам да се отварят така: news/europe, news/world и т.н. Според вас как е най добре да се подходи ?

Втората стъпка ще е и след това да направя и подкатегориите news/world/politics , news/europe/finance … Според мен трябва на ниво контролер ако не съществува даден action да мога да го насоча към action по мой избор с даден параметър.

Може би един mod_rewrite, но мисля че и с yii има начин.

…нали знаеш, че всичко слд екшън ID-то в URLа се подава като параметри на метода на контролера? Т.е. можеш да получиш масив от стойностите след името на екшъна… (Ако не се лъжа де…) Сори за многото грешки, ама бях на съвсем друга вълна… Подаденото след името на екшъна го получаваш в $_GET масива…

Можеш и да подходиш както примерно edno23 - примерно да си конструираш URL-тата така: http://base.com/news…europe.politics или http://base.com/news…ope/politics… Така ще получиш целия път на категориите в параметър category. Така ще получиш един параметър-низ, който съдържа всичко и ще можеш да си го парснеш допълнително… Недостатък - ще имаш взимане-даване с mod_rewrite и CURLManager-а…

…може би ще е добре, ако искаш да продължим дискусията, да пуснеш отделна нишка, пък била тя и на български…

Поздрави от мен, навлизам в материята  ;)

И аз съм тук, току-що пристигнах от CakePHP, symfony и няколко собствени разработки. Имам планове за интересен сайт, но сега работата ме притиска.

Привет от София…

За сега все още се мъча с testdrive от манюала. Нещо не изглежда никак, като скрийншотовете.

Пуснал съм и тред с този проблем …

Ако успея продължавам с вас напред :)

Иначе голям мерак имам да направя нещо с него, каквото и да е.

Преди четох за Zend FW но нещо не ми хареса. След това с symfony си играх известно време, но той ми се струва прекалено тежък и труден за модификация и сега съм тук :) надявам се този да ми хареса.

Като цяло от доста време довя за фреймуърк, който да е малък, бърз и да е php5.

Ако има и от къде да се чете за него и отзивчиво комюнити ще е the ultimate one :rolleyes:

Мдаа, и аз след дълги четения по форуми и блогове, кой (евентуално) фреймуърк ще ми допадне най-много, се спрях на Yii.

За сега съм на фаза първи стъпки и основни неща.

Но имам план да преправя един мой сайт с Yii, като в движение ще го уча, понеже сайта и сега си е ОК, но няма да е лошо да се напише по-кадърно. :D

Лошото е, че няма много време и се движа доста бавно с навлизането…

Ако се запъна някъде, ще разчитам да има отзивчиви колеги. :)