Το μέλλον του Yii

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!

Αφορμή του θέματος αυτού είναι οι ανησυχίες μου για το μέλλον του Yii. Τι εννοώ με αυτό.

Πάρτε για παράδειγμα το φόρουμ εδώ, στα ελληνικά. Το τελευταίο θέμα είναι από τον Μάρτιο του 2016 και αμέσως πιο πριν από το Μάιο του 2014. Μηδενική συμμετοχή. Γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι το ελληνικό κοινό του Yii είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι είμαι από τους μετρημένους στα δάχτυλα των δύο χεριών Ελλήνων που διάλεξαν το συγκεκριμένο framework.

Από την άλλη, βλέπεις στο github, μια σωρεία από issues που είναι ανοικτά για το 2.0.x και κάποια είναι βαλτωμένα, σε άλλα ενώ υπάρχει patch, δεν γίνεται merge, σε άλλα ζητούνται πληροφορίες από αυτόν που άνοιξε το αρχικό issue αλλά ποτέ δεν έδωσε feedback, κτλ. Το milestone για την έκδοση 2.0.16 έχει ξεπεράσει την αρχική του αναμενόμενη ημερομηνία κατά 8 μήνες και έχει 100 ανοικτά issues.

Μήπως το Yii ως framework πεθαίνει…; Σίγουρα έχει αποκτήσει κάποιο κοινό, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα issues μαζεύονται και δεν υπάρχουν οι άνθρωποι για να τα προχωρούν, οι core committers είναι λίγοι σχετικά με τον όγκο δουλειάς που υπάρχει.

Μήπως τελικά μια εταιρία θα προχωρούσε το project πιο γρήγορα, δίνοντας τους πόρους για την (πιο) ενεργή ανάπτυξή του και παρέχοντας υπηρεσίες επί πληρωμή για να μπορεί κιόλας να βγει η ίδια; Μπορείς εσύ ως επαγγελματίας να βασίζεσαι σε ένα framework με αργούς ρυθμούς ανάπτυξης και αμφίβολο μέλλον;

Πείτε πως βλέπετε αυτές τις σκέψεις και μοιραστείτε και τις δικές σας…

Σε κάθε περίπτωση, Καλή Χρονιά!

Ένας από τους core committers του Yii, μάλλον συμφωνεί ότι το μέλλον του Yii δεν είναι ζοφερό.

http://skynin.xyz/razrabotchikam/is-yii-dying/