Witam, niedawno zacząłem poznawać ten framework i wydaje mi się bardzo fajny lecz niestety nie potrafię w pełni z niego korzystać co jest prawie na pewno brak dobrej znajomości programowania obiektowego, prosiłbym o wskazanie miejsc gdzie można się nauczyć oop w bardzo przyjemny sposób.
Programowania obiektowego nie ma się co uczyć tak naprawdę. Kwestia polega na tym, żeby zrozumieć samą ideę, a w tym celu powinna wystarczyć choćby Wikipedia.
A skorzystałeś podręcznika do napisania własnego bloga (w tym przypadku w drugiej kolejności) oraz podręcznika głównego (w pierwszej kolejności)? Tam te zagadnienia są w sposób bardzo dobry wytłumaczone. Przy czym, jeśli Twój angielski jest dobry to polecam wersję angielską Definitive Guide, bo tłumaczenie polskie jest lekko mówiąc niedoskonałe (sporo wnerwiających literówek, jak poważnych błędów). Ja zacząłem zabawę z Yii od Definitive Guide i wiele, wiele spraw zostało mi ładnie objaśnionych!
Hej, polecam "The C++ Programming Language, special edition" - Bjarne Stroustrup. W moim 11 druku najlepszy do przeczytania dla ciebie bylby dzial Part2: Abstraction Mechanisms, bez zaglebiania sie w detale implementacyjne, lecz po to aby zrozumiec ide OOP. Nastepnie dzial Part4: Design Using C++, ktory wyjasnia to o co sie pytasz. Wiem, wiem, … ksiazka jest o C++, niemniej jednak skladnia PHP jest podobna do C/C++, wiec jest latwo zrozumiec. Druga ksiazka "Begining PHP 5.3" - Matt Doyle, Chapter8: Objects, autor wyjasnia, miedzy innymi, w jaki sposob OOP zaimplementowane jest w PHP, ale nie tylko, cyt. "This chapter introduces not just objects, but the whole concept of object-oriented programming OOP.", ktory jest latwiejszy niz w c++, wiec i latwiejszy do przyswojenia (chwala php). Pozniej juz tylko "Agile Web Application Development with Yii 1.1 and PHP5" by Jeffrey Winesett, dzisiaj zmowilem z amazon, wiec nie moge jeszcze nic powiedziec na jej temat.
Niestety ‘Agile Web Development…’ to nic więcej niż Yii Blog Demo, tylko inna aplikacja tam jest opisana. No i rozczarowałem się jeśli chodzi o ‘agile’, bo jest tam tego tyle co kot napłakał…
Hmm w takim razie szkoda, niemniej od czegos trzeba zaczac i czytac to co jest dostepne (zawsze zostaje studiowanie kodu ). Dzisiaj przegladalem w ksiegarni "PHP Object-Oriented Solutions" by Dawid Powers, dodalbym ja do listy, szczegolnie rozdzialy 1,2,3,4.
@Maciek: A ja popieram Myth Thrazz. Jeżeli obłożysz się odpowiednią ilością literatury (i nie mam tu na myśli tylko książek, czy PDFów, ale przede wszystkim blogi poświęcone Yii) to jesteś w stanie nauczyć się programowania obiektowego, równocześnie z nauką Yii, bez korzystania z dedykowanej literatury tylko na temat obiektówki.
@Jmper: Zauważ, dreaken pytał o naukę programowania obiektowego plus naukę Yii. Dla takiej osoby "Agile…" może być bardzo dobry. Jeśli Ty znasz obiektówkę dobrze, wcześniej programowałeś w innym frameworku PHP i tylko teraz uzupełniasz sobie wiedzę w Yii, to rzeczywiście taka ksiązka może być rozczarowaniem. Jest ona zdecydowanie bardziej przeznaczona dla początkujących niż średniozaawansowanych, czy profesjonalistów.